Gezonder leven? Gebruik het juiste brein!
Een gezonde leefstijl lijkt soms een kwestie van discipline en wilskracht, maar zo simpel is het helaas niet.
Het helpt om bezig te blijven met het onderwerp gezonde leefstijl, zodat je enthousiasme en focus hoog blijven. Op deze manier is de kans groot dat je het weet om te zetten in duurzame gedragsverandering.
Met enige regelmaat zal ik een nieuw artikel schrijven. Kom dus geregeld even kijken om inspiratie op te doen!
Wil je niets missen? Volg Lifestyle Coaching Moving Forward op LinkedIn, Facebook of Instagram.
Een gezonde leefstijl lijkt soms een kwestie van discipline en wilskracht, maar zo simpel is het helaas niet.
Een minder bekende pijler van een gezonde leefstijl is zingeving. Het kan een wat ongrijpbaar begrip zijn, maar dat maakt hem niet minder belangrijk. Echter, met wat meer context kan ook jij meer uit het leven halen!
Je kent het misschien wel: je bent vast besloten minder of gezonder te eten. Maar dan komt dat hongergevoel opzetten en al je goede voornemens lijken als sneeuw voor de zon verdwenen. Hoe kun je daar mee om gaan?
Het circadiaan ritme, ook wel de biologische klok genoemd, is een intern tijdsmechanisme dat onze lichamelijke processen reguleert in een cyclus van ongeveer 24 uur. Dit ritme wordt aangestuurd door een klein deel in de hersenen, de suprachiasmatische nucleus (SCN). Het speelt een cruciale rol in ons dagelijks functioneren, van wanneer we ons slaperig voelen tot hoe efficiënt ons metabolisme werkt.
Tijdens het sporten verliest je lichaam vocht door transpiratie. We weten allemaal dat hydratatie belangrijk is, maar kies je nu beter voor water of voor een sportdrank?
Net als suiker, geven zoetstoffen je eten en drinken een zoete smaak, maar in de volksmond bedoelen we met zoetstoffen meestal de zoetstoffen die laag in calorieën zijn, zoals stevia, aspartaam en sucralose. Je vindt ze veelal in frisdranken, kauwgom, desserts, en light-producten. Maar los van die calorieën: wat is het verschil als het gaat om gezondheid?
Ons vetweefsel is meer dan een energieopslag. Het heeft vele functies bij het reguleren van processen in ons lichaam, zowel passief als actief!
Het kan soms een uitdaging zijn om voldoende micronutriënten binnen te krijgen met gewone voeding. Wellicht doordat je bepaalde voedingsmiddelen niet eet of doordat je een verhoogde behoefte hebt aan een bepaald vitamine of mineraal. Een voedingssupplement kan dan een uitkomst zijn. Maar welke kies je dan uit het overvolle schap bij de drogist?
Het zenuwstelsel zorgt ervoor dat we kunnen ademen, bewegen en reageren op onze omgeving. Een belangrijk onderdeel hiervan is het autonome zenuwstelsel, dat automatisch functies in ons lichaam regelt, zoals onze hartslag, ademhaling en spijsvertering. Dit systeem bestaat uit twee belangrijke takken: het sympathisch zenuwstelsel en het parasympatisch zenuwstelsel.
Laten we eerlijk zijn: afvallen is al niet makkelijk. Maar het eraf houden is de echte uitdaging. Het jojo-effect is enorm frustrerend en de grootste vijand van iedereen die ooit aan lijnen heeft gedaan. Er zijn meerdere oorzaken die bijdragen aan dit effect. Door deze te begrijpen wordt het makkelijker om het tegen te gaan en kun je gaan werken aan duurzaam gewichtsverlies.
We weten allemaal dat voldoende slaap ons helpt om ons goed te voelen, onze concentratie te verbeteren en ons humeur te stabiliseren. Maar wist je dat een gebrek aan slaap ook kan bijdragen aan overgewicht?
Je hoort het steeds vaker: mensen die gebruik maken van gewichtsverlagende medicatie. Overgewicht komt steeds vaker voor en afvallen is helaas lang niet zo makkelijk als het lijkt. Logisch dat gewichtsverlagende medicatie een ware opmars aan het maken is.
Maak jouw eigen website met JouwWeb