Ons vetweefsel is meer dan een energieopslag. Het heeft vele functies bij het reguleren van processen in ons lichaam, zowel passief als actief!
Bij vetweefsel kan er onderscheid worden gemaakt in onderhuids of subcutaan vetweefsel, visceraal vetweefsel rond interne organen, interstitieel vetweefsel tussen cellen en gele merg in het beenmerg.
De meest voor de hand liggende functie van vetweefsel is het opslaan van energie. Wanneer we meer energie binnenkrijgen dan we op dat moment verbruiken, wordt het overtollige energie in vet opgeslagen, vooral in de onderhuidse vetcellen en in het viscerale vetweefsel. Dit opgeslagen vet fungeert als een energievoorraad wanneer we extra energie nodig hebben.

De isolerende functie van vetweefsel kennen we ook allemaal wel. Het vet dat onder de huid zit (subcutaan vetweefsel) helpt als isolerende laag die het verlies van lichaamswarmte tegen gaat. Dit is van belang voor het behoud van een stabiele lichaamstemperatuur, vooral in koude omgevingen.

Vetweefsel heeft ook een beschermende functie. Het vet rondom de vitale organen, zoals het hart, de nieren en de lever (visceraal vet), fungeert als een soort kussen, dat deze organen beschermt tegen stoten en schade. Visceraal vet wordt vaak als slecht gezien, maar in beperkte mate hebben we het wel degelijk nodig.
Wat vaak minder bekend is, is dat het vetweefsel hormonen en andere stoffen produceert die invloed hebben op verschillende processen, en dan met name als het gaat om onze energiehuishouding en metabolisme.
Het belangrijkste hormoon is misschien wel leptine. Zodra je lichaam voldoende energie heeft opgeslagen in de vorm van vet, scheiden je vetcellen leptine af. Hierdoor wordt de eetlust geremd en energieverbruik gestimuleerd. Daarnaast produceert vetweefsel ook adiponectine, dat helpt bij het verbeteren van de insulinegevoeligheid en het bevorderen van vetverbranding. Bij overgewicht en obesitas kunnen de niveaus van deze hormonen uit balans raken, ook wel metabole ontregeling genoemd.
Hoewel leptine een mooi mechanisme is om ons lichaamsgewicht in balans te houden, werkt het niet altijd zoals het hoort, vooral bij mensen met overgewicht of obesitas. Leptineresistentie is een toestand waarin het lichaam niet goed reageert op leptine, ook al is er voldoende van aanwezig. Hierdoor heb je geen verzadigd gevoel en kun je de neiging hebben te blijven eten, zelfs wanneer er voldoende energie aanwezig is.
Bij vrouwen is vetweefsel ook essentieel voor de reproductieve gezondheid. Het vetweefsel rond de heupen, dijen en buik speelt een rol in de productie van oestrogenen. Te weinig lichaamsvet kan leiden tot hormonale onbalans, waarbij vrouwen bijvoorbeeld onregelmatige menstruaties of zelfs het uitblijven van de menstruatie kunnen ervaren. Aan de andere kant kan te veel lichaamsvet de hormonale balans verstoren en bijdragen aan aandoeningen zoals polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS).

Vetweefsel is ook betrokken bij de werking van ons immuunsysteem. Het produceert ontstekingsbevorderende stoffen (cytokines) die een rol spelen bij het immuunrespons en het herstel na verwondingen. Echter, bij overmatig vetweefsel, vooral het viscerale vet, kunnen er ongewenste ontstekingsreacties optreden (laaggradige ontstekingen). Dit is een van de redenen waarom een gezond lichaamsgewicht en vetpercentage zo belangrijk zijn voor het voorkomen van chronische ziektes.

Vetweefsel helpt ons lichaam ook bij het omgaan met stress. Wanneer we onder druk staan, komt er een stof genaamd cortisol vrij. Cortisol is een stresshormoon dat helpt om energie vrij te maken voor snelle actie. Als deze energie niet gelijk wordt gebruikt, kan het in de vorm van vet worden opgeslagen. Langdurige stress kan echter leiden tot overmatige vetopslag, vooral in de buikregio, wat kan bijdragen aan gezondheidsrisico’s.
Zo zie je maar: vetweefsel is veel meer dan alleen een opslagplaats voor overtollige energie. Het speelt een cruciale rol in verschillende fysiologische processen, waaronder energiehuishouding, isolatie, bescherming van organen, hormoonproductie, immuunrespons en zelfs stressbeheer. Een gezond vetpercentage is dus van essentieel belang voor het behoud van een goede algehele gezondheid.
Een gezonde levensstijl, met een evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging, kan helpen om vetweefsel gezond te houden, zodat je lichaam optimaal kan functioneren.
Wil je werken aan je gezondheid en welzijn? Lifestyle Coaching Moving Foward helpt jou bij je gezonde doelen. Bekijk de mogelijkheden op de pagina 'Gezond Leven'.
Reactie plaatsen
Reacties