Herken een goed voedingssupplement

Het kan soms een uitdaging zijn om voldoende micronutriënten binnen te krijgen met gewone voeding. Wellicht doordat je bepaalde voedingsmiddelen niet eet of doordat je een verhoogde behoefte hebt aan een bepaald vitamine of mineraal. Een voedingssupplement kan dan een uitkomst zijn. Maar welke kies je dan uit het overvolle schap bij de drogist?

Waar je in het algemeen op zou kunnen letten is het gebruik van bioactieve stoffen of synthetische stoffen.

Bioactieve stoffen zijn natuurlijke verbindingen die van nature voorkomen in voeding en het lichaam daadwerkelijk beïnvloeden. Denk aan flavonoïden in blauwe bessen, curcumine in kurkuma of omega-3-vetzuren in vette vis. In supplementvorm worden deze stoffen meestal gewonnen uit planten, dieren of micro-organismen.

Synthetische stoffen daarentegen worden in laboratoria nagemaakt. Ze hebben meestal dezelfde chemische structuur als hun natuurlijke tegenhanger, maar missen vaak de ondersteunende cofactoren (zoals enzymen en andere micronutriënten) die in natuurlijke bronnen voorkomen.

herken een goed voedingssupplement

Er zijn duidelijke verschillen in hoe het lichaam deze stoffen opneemt en verwerkt. Bioactieve stoffen worden vaak beter opgenomen doordat ze in hun natuurlijke context worden aangeboden, met ondersteunende stoffen die synergetisch werken. Synthetische stoffen kunnen minder goed opgenomen worden, afhankelijk van hun vorm en de aanwezigheid van bindmiddelen of vulstoffen.

Ook hebben natuurlijke stoffen hebben vaak een mildere werking en een lager risico op bijwerkingen. Synthetische varianten kunnen krachtiger zijn, maar dit gaat soms gepaard met een grotere kans op ongewenste reacties of belasting van de lever.

voedingssuplement kiezen

Hoe kies je een goed supplement?

  1. Lees het etiket aandachtig. Zoek naar supplementen met natuurlijke, biologische of “whole food”-ingrediënten. Termen als "bioactief", "gefermenteerd" of "plantaardig extract" duiden meestal op een natuurlijk product.
  2. Vermijd onnodige toevoegingen. Kies supplementen zonder kunstmatige kleur-, geur- of smaakstoffen. Let ook op allergenen zoals gluten, lactose of soja, afhankelijk van je gevoeligheden.
  3. Kies voor transparantie. Goede producenten vermelden niet alleen de ingrediënten, maar ook de herkomst en de concentratie van actieve stoffen.
  4. Let op de vorm van de stof. Sommige vormen zijn beter opneembaar. Voorbeeld: magnesiumcitraat is beter opneembaar dan magnesiumoxide.
  5. Zoek de visie van het merk op. Merken als Nutribites en Vitals stellen met zorg en kunde hun supplementen samen. Dat bespaart jou een hoop uitzoekwerk.

Voedingssupplementen, of ze nu bioactief of synthetisch zijn, zijn bedoeld als aanvulling en niet als vervanging van een gezond voedingspatroon. Groenten, fruit, volle granen, gezonde vetten en eiwitbronnen blijven de basis. Een supplement kan helpen om tekorten aan te vullen of het lichaam te ondersteunen in tijden van stress, ziekte of intensieve training, maar het blijft slechts één puzzelstukje in het grotere geheel van een gezonde leefstijl.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het leggen van deze puzzel? Bij Lifestyle Coaching Moving Forward helpen we je graag. Bekijk de mogelijkheden op de pagina 'Gezond Leven'.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.