Hoe alcohol je slaap saboteert

Een glas wijn of een borrel voor het slapengaan lijkt misschien een ideale manier om te ontspannen na een lange dag, maar niets is minder waar. Hoewel alcohol aanvankelijk kan helpen om sneller in slaap te vallen, verstoort het uiteindelijk de kwaliteit van je nachtrust op verschillende manieren.

Alcohol heeft een kalmerende werking en kan je helpen sneller in slaap te vallen. Dit komt omdat alcohol de hersenactiviteit vermindert, wat een verdovend effect heeft. Dit lijkt in eerste instantie positief, maar dit is slechts een deel van het verhaal.

waarom alcohol moe maakt

Hoewel je sneller in slaap valt, verstoort alcohol de kwaliteit van je slaap aanzienlijk. Alcohol onderdrukt namelijk de REM-slaap (Rapid Eye Movement), de fase waarin je droomt en die essentieel is voor mentale en emotionele verwerking. Zonder voldoende REM-slaap kun je je de volgende dag vermoeid en cognitief minder scherp voelen, ondanks dat je de nodige uren hebt geslapen.

hoe alcohol de slaap beinvloed

Alcohol beïnvloedt tevens de natuurlijke slaapcyclus door de tijd die je in de diepere stadia van de slaap doorbrengt te verminderen en je slaap onrustiger te maken. Na verloop van tijd, als de alcohol in je systeem afbreekt, kan het een stimulerend effect hebben, wat weer leidt tot vroeg wakker worden of moeite om weer in slaap te vallen.

Daarnaast is het lichaam druk bezig met het afbreken van alcohol. Door alle verteringsprocessen, komt je lichaam niet in de ruststand. Ook vindt er toename plaats van urineproductie (waardoor je vaker naar de wc moet) en ontstaat er uitdroging.

Regelmatig alcoholgebruik, vooral voor het slapengaan, kan zelfs leiden tot slaapproblemen zoals slapeloosheid. Daarnaast kan alcohol slaapapneu verergeren, een aandoening waarbij de luchtwegen tijdens de slaap herhaaldelijk geblokkeerd worden.

Hoewel alcohol een kortetermijnoplossing lijkt voor het sneller in slaap vallen, heeft het een negatieve invloed op de kwaliteit en structuur van je slaap. Dit kan op de lange termijn leiden tot vermoeidheid, cognitieve problemen, en een verhoogd risico op diverse gezondheidsproblemen. Het vermijden van alcohol voor het slapengaan kan je helpen om een diepere, meer herstellende slaap te ervaren.

Zou je graag je slaap verbeteren met hulp van een deskundige? Een leefstijlcoach kan je helpen.

Maak een afspraak bij Lifestyle Coaching Moving Forward.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb