Last van slaapproblemen?

Eerder hebben we het al eens gehad over slaapapneu, het geregeld stokken van de ademhaling tijdens de slaap. Maar er zijn veel verschillende soorten slaapproblemen.

Het meest algemene slaapprobleem is toch wel insomnie, ofwel slapeloosheid. Dit is het geval wanneer je minimaal drie keer per week slecht slaapt en als dat er dan ook voor zorgt dat je minder goed functioneert overdag. Op korte termijn geeft dit klachten als vermoeidheid, slaperigheid, prikkelbaarheid en minder goed kunnen concentreren. Als slapeloosheid lang aanhoudt, raakt vaak de achterliggende oorzaak op de achtergrond en houdt de slapeloosheid zichzelf in stand, ook wel slaapstress genoemd. Dit kan resulteren in serieuze fysieke en mentale gezondheidsproblemen.

Als je overdag vaak moet vechten tegen de slaap, noemen we dat hypersomnie. Dit komt vaak voor bij mensen die last hebben van slaapapneu of narcolepsie.

Slaapproblemen

Dan is er ook nog verstoord slaapgedrag. Hierbij moet je denken aan tandenknarsen, slaapwandelen, praten in je slaap of nachtangsten. Meestal worden deze problemen gesignaleerd door je omgeving en heb je zelf vooral last van vermoeidheid.

circadiane ritme

Uitgestelde slaapfasesyndroom houdt in dat je moeite hebt met inslapen. Je ligt voor je gevoel vaak uren wakker voor je in slaap valt, wat zorgt voor vermoeidheid door verkorte nachten maar vooral ook voor stress. Deze stoornis ontstaat vaak in de puberteit.

Vroege slaapfasesyndroom kenmerkt zich door het extreem vroeg wakker worden en daarna de slaap niet meer kunnen vatten. Dit zien we juist vaker bij ouderen.

Stoornissen in het circadiane ritme ontstaan als het slaap-waakritme wordt verstoord. Dit kan van korte duur zijn, zoals bij een jetlag, maar het kan ook langdurig zijn bij bijvoorbeeld mensen die in ploegendiensten werken. Wanneer de biologische klok ontregeld is, heeft dit veel invloed op allerlei processen in het lichaam, waardoor de algehele gezondheid achteruitgaat.

Slaapproblemen kunnen ook het gevolg zijn van het gebruik van middelen, zoals cafeïne, alcohol, maar bijvoorbeeld ook slaapmedicatie. Het afbouwen van deze middelen is niet makkelijk en professionele begeleiding is dan ook wenselijk.

Slaapproblemen hebben veel invloed op je gezondheid en welzijn. Het kan dan ook veel kwaliteit van leven opleveren wanneer je deze problemen aanpakt. Toch zijn er maar weinig mensen die hulp zoeken. Zonde! Kleine veranderingen in ons dagelijks leven kunnen vaak al een groot verschil maken in hoe we ons voelen, zowel 's nachts als overdag. Investeer in je slaap en je zult merken dat je energieker, productiever en gelukkiger bent.

Wil jij ook weten hoe je je slaap verbetert? Maak een afspraak bij Lifestyle Coaching Moving Forward.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb