Suiker wordt meestal niet als gezond gezien. Maar waarom is dat eigenlijk? Je lichaam heeft toch ook suiker nodig?
Wanneer we het hebben over suiker, denken we vaak aan die witte kristallen die zo heerlijk zoet smaken. In de wereld van chemie spreken we het echter vaak van suikers. Suikers behoren tot de koolhydraten. Er zijn meerdere soorten koolhydraten, variërend in lengte. Een monosaccharide bestaat uit 1 suiker molecuul, disachariden uit 2 en polysachariden uit 3 of meer suikermoleculen. Met suiker worden over het algemeen alleen monosachariden en disachariden bedoeld.
Suiker is een bron van energie welke snel beschikbaar is voor het lichaam. Handig voor als je een zware inspanning moet leveren, maar ook voor het dagelijks functioneren en een goed werkend brein heb je suikers nodig. Wanneer je meer suiker binnenkrijgt dan je verbruikt, slaat het lichaam de energie op, o.a. in de vorm van vet, zodat we de energie op een later tijdstip kunnen gebruiken. Een prachtig systeem! Maar waar gaat het dan mis?
Suiker activeert het beloningscentrum in je hersenen. Het zorgt voor afgifte van de stof dopamine, dat een prettig gevoel geeft. Dat prettige gevoel motiveert ons om er meer van te eten. Of we nu energie nodig hebben of niet, van dat prettige gevoel willen we altijd meer. In een omgeving waarin het niet moeilijk is om aan eten met suiker te komen leidt dat vaak tot meer eten dan gezond voor ons is en kan er overgewicht ontstaan.
Het is dus verstandig om kritisch te zijn bij het eten van voedingsmiddelen die suiker bevatten. Wanneer je zelf je maaltijden bereidt met verse ingrediënten, kun je er voor zorgen dat je er geen suiker aan toevoegt.
Met bewerkte voedingsmiddelen is het goed om de etiketten te lezen. Je kunt suikers op het etiket terugvinden onder verschillende benamingen:
- Suiker, kristalsuiker, rietsuiker, melksuiker, fruitsuiker, invertsuiker, druivensuiker, moutsuiker.
- Saccharose, lactose, fructose, maltose, dextrose, trehalose, galactose
- Stroop, honing, agavesiroop, ahornsiroop / maple syrup, isoglucose, glucosestroop, fructosestroop, mellase
- Vruchtensap, vruchtenconcentraat.
Zorg dat je maat houdt met dit soort producten.
Wil je werken aan een gezond voedingspatroon? Maak een afspraak bij Lifestyle Coaching Moving Forward.
Reactie plaatsen
Reacties