Hoe houd je je botten sterk?

Botten. Ze zorgen voor de stevigheid van je lichaam en beschermen je organen. Zo beschermt je schedel je hersenen, je ruggenwervels je ruggenmerg en je borstkas je hart en longen. Zonder onze botten zouden we als een pudding in elkaar zakken. Reden genoeg om ze sterk te houden!

Er wordt voortdurend bot afgebroken en weer nieuw bot aangemaakt. In je jonge jaren is dit over het algemeen een positieve balans. Rond je 30e zijn je botten op hun sterkste punt. Dit noemen ze de maximale botmassa. Hierna begint heel langzaam de afname. Er wordt meer bot afgebroken dan aangemaakt en je botten worden steeds iets brozer en minder sterk. Dit is een natuurlijk proces tijdens het ouder worden en het gebeurt bij iedereen. Maar je kunt dit proces wel vertragen!

Sterke botten trainen

De botaanmaak kun je namelijk met een gezonde leefstijl stimuleren. Hoe eerder je hier mee begint hoe beter. Als je al ruim voor je 30e werkt aan een goede botdichtheid, dan kun je uiteraard een grotere maximale botmassa bereiken. Maar ook na je 30e is er nog veel winst te boeken.

Botbelasting voor sterke botten

Allereerst is beweging van belang. Veel beweging stimuleert het lichaam om meer bot aan te maken. Hierbij zijn activiteiten waarbij er druk op het lichaam wordt uitgeoefend extra gunstig. Dit zijn activiteiten waarbij het eigen lichaamsgewicht gedragen wordt, zoals wandelen, hardlopen, klimmen, traplopen en springen, maar je kunt ook denken aan training met gewichten.

Om bot aan te maken is er calcium nodig. Dit vind je vooral in zuivelproducten zoals yoghurt, kwark, kaas of melk. In producten als groene groenten, bonen en noten zit ook calcium, maar in mindere mate dan in zuivel.

Om het calcium uit het eten op te kunnen nemen is er vitamine D3 nodig. Vitamine D3 wordt in de huid aangemaakt onder invloed van zonlicht. Hoeveel vitamine D3 je huid aanmaakt is afhankelijk van de zon, je huidskleur en of je huid bedekt is met kleding of zonnebrandcrème.  

Vitamine D3 zit ook in onze voeding zoals in vette vis (zalm, haring, makreel), maar zonlicht is wel onze voornaamste bron. Zorg dus, zeker in de winter, dat je veel naar buiten gaat en je het zonlicht ook daadwerkelijk op je huid laat komen.

En dan zijn er ook nog twee factoren die de botaanmaak tegen gaan, namelijk roken en alcohol. Er zijn natuurlijk veel redenen waarom alcohol en roken niet bij een gezonde leefstijl passen, maar de gezondheid van je botten is daar zeker één van.

Dus gauw die korte broek aan en lekker een stuk hardlopen in de buitenlucht. Na afloop een schaaltje kwark met noten en je botten zullen je dankbaar zijn!

Zonlicht en sterke botten

Behoefte aan meer tips of begeleiding voor het verbeteren van je gezondheid?

Een leefstijlcoach kan je hierbij helpen. 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb