Beter worden in wakker liggen

Slapen lijkt de gewoonste zaak van de wereld. Tot het in ene niet meer lukt… Niets lijkt te werken en je bent de wanhoop nabij. Maar heb je wel eens gedacht aan de strategie van Acceptance and Commitment Therapy?

Slapeloosheid is iets om serieus te nemen. Het kan je leven compleet in de war gooien. Iedereen heeft natuurlijk wel eens een slechte nacht. Misschien heb je iets vervelends meegemaakt die dag of staat er voor de volgende dag iets belangrijks op het programma. Niets aan de hand. De volgende nacht slaap je vast beter.

Slapeloosheid

Het wordt een probleem als je meerdere nachten achter elkaar slecht slaapt. Je gaat wellicht overdag al tegen het naar bed gaan op zien en als je eenmaal in bed ligt, voel je de druk van ‘het moeten slapen’ waardoor je alleen maar onrustiger wordt. Je ligt te woelen, je hartslag gaat omhoog, je krijgt het warm. ‘Zo lukt het natuurlijk nooit!’, spreek je jezelf boos toe. Dit is een negatieve spiraal waar helaas veel mensen in verstrikt raken.

Slapeloosheid

De laatste onderzoeken van Acceptance and Commitment Therapy (ACT) bij slapeloosheid laten echter veel belovende resultaten zien. En dat is best begrijpelijk als bedenkt dat die negatieve spiraal een veelvoorkomende oorzaak is bij slaapproblematiek.

ACT is een vorm van cognitieve gedragstherapie die je leert accepteren dat pijn en tegenslag bij het leven horen. Slapen is overgave en loslaten. Het staken van de strijd tegen het wakker liggen geeft meer rust je hoofd en lichaam, waardoor je eerder in slaap zult vallen.

Nu is dat natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar er zijn wel wat trucjes die je op weg kunnen helpen.

  • Vaak hebben we routines gecreëerd die we ‘moeten’ doen om te kunnen slapen. Probeer deze eens los te laten en kijk per dag waar je echt behoefte aan hebt. Misschien wil je graag een tijdschrift lezen, een warm bad nemen of juist even helemaal niks.
  • Het slapen anders gaan benoemen kan helpen om het anders te gaan benaderen. Zeg bijvoorbeeld niet dat je ‘moet gaan slapen’, maar dat je ‘mag rusten’. Dit zal de spanning verlagen.
  • Ook al slaap je niet, weet dat je je lichaam ook al een plezier doet met ontspannen in bed liggen. Doe een ontspanningsoefening zoals de bodyscan of denk aan dingen waar je van geniet. Je vrienden, je nieuwe boek of je hobby. Maak het slapen minder belangrijk.
  • Raak je verstrikt in een negatieve gedachtestroom? Geen probleem, ook dat mag gewoon. Wees je ervan bewust dat ’s nachts dingen zwaarder lijken te wegen. Je prefrontale cortex, het gebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor je ratio, gaat als eerste in slaapmodus. Daardoor kunnen je gedachten wat dramatischer lijken. Maar eigenlijk is dat dus goed nieuws. Dat deel van je hersenen is in ieder geval vast in rust!

Behoefte aan meer tips of begeleiding voor het verbeteren van je nachtrust? Een leefstijlcoach kan je hierbij helpen.

Benieuwd naar wat Lifestyle Coaching Moving Forward voor jou kan betekenen? 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.