Hoe ga je om met co-rumineren?

Co-rumineren houdt in dat je samen met iemand langdurig en herhaaldelijk blijft praten over negatieve ervaringen en emoties. Dit lijkt misschien op een gezonde vorm van steun bieden, maar het kan op lange termijn er juist voor zorgen dat je je slechter voelt.

Rumineren betekent letterlijk piekeren of malen over een probleem. Bij co-rumineren gebeurt dit niet alleen, maar samen met iemand anders. Het gaat hierbij niet om een eenmalig gesprek over je zorgen, maar om langdurig en intensief praten over negatieve gevoelens en problemen, vaak zonder tot oplossingen te komen. In plaats van steun te vinden, blijven beide partijen hangen in het negatieve gevoel.

Een voorbeeld van co-rumineren is wanneer je na een vervelende gebeurtenis, zoals een ruzie met een vriend of een stressvolle situatie op het werk, constant blijft praten over wat er is gebeurd, hoe oneerlijk het was, en hoe rot je je voelt, zonder dat er een focus is op een oplossing.

co-rumineren

Hoewel het bieden van emotionele steun aan een vriend(in) belangrijk is, verschilt dit wezenlijk van co-rumineren. Bij gezonde emotionele steun luister je naar elkaar, erken je elkaars gevoelens en probeer je samen naar oplossingen of positieve inzichten te zoeken. Co-rumineren daarentegen richt zich puur op het herhaaldelijk bespreken van negatieve aspecten zonder productieve uitkomst. Dit heeft als gevolg dat negatieve gevoelens worden versterkt.

emotionele steun

Voorbeeld:

  • Emotionele steun: "Het is echt vervelend wat je hebt meegemaakt. Wat zou je helpen om je hier beter over te voelen?"
  • Co-rumineren: " Het is echt vervelend wat je hebt meegemaakt. Herinner je je die keer dat het ook al zo slecht ging? Het lijkt wel alsof het altijd tegenzit!"

Het doorbreken van het patroon van co-rumineren kan lastig zijn, vooral als je gewend bent om op deze manier te communiceren met elkaar. Hier zijn enkele strategieën die je kunt gebruiken:

De eerste stap is het herkennen van co-rumineren. Let op wanneer gesprekken vaak terugkeren naar dezelfde negatieve onderwerpen zonder dat er vooruitgang of oplossingen worden besproken. Merk je dat je steeds weer dezelfde problemen bespreekt zonder dat er iets verandert?

Het is goed om te luisteren naar een vriend(in) en steun te bieden, maar probeer het gesprek niet eindeloos te laten duren. Stel een tijdslimiet in voor het bespreken van problemen en probeer daarna het gesprek te verschuiven naar iets positiefs of productiefs.

In plaats van alleen het probleem te bespreken, richt je je op mogelijke oplossingen of manieren om met de situatie om te gaan. Stel vragen zoals: "Wat zou je nu kunnen doen om je beter te voelen?" of "Wat zou je een volgende keer anders doen?"

Probeer gesprekken te balanceren met positieve onderwerpen. Deel ook fijne gebeurtenissen, successen en leuke ervaringen met elkaar. Dit kan helpen om de sfeer van gesprekken te veranderen en de negatieve spiraal te doorbreken.

Let op hoe je je voelt tijdens en na het gesprek. Voel je je uitgeput, verdrietig of nog meer gestrest? Dit kan een teken zijn dat het gesprek niet helpend is. Bespreek dit eventueel met je gesprekspartner en zoek samen naar manieren dit te verbeteren.

positieve gespreksvoering

Co-rumineren kan op het eerste gezicht lijken op een vorm van emotionele steun, maar het kan leiden tot een vicieuze cirkel van negatieve gedachten en gevoelens. Door bewust te zijn van dit patroon en te werken aan gezondere manieren van communicatie, kun je zowel je eigen welzijn als dat van je naasten verbeteren.

Last van co-rumineren op werkvloer? Een bedrijfsleefstijlcoach kan je helpen. Kom in contact met Lifestyle Coaching Moving Forward.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.