Stress en maagdarmklachten

Stress is een bekend fenomeen in onze moderne samenleving. Het kan voortkomen uit werkdruk, persoonlijke relaties, financiële zorgen en vele andere levensgebeurtenissen. Hoewel stress vaak wordt geassocieerd met psychologische en emotionele symptomen, kan het ook fysieke effecten hebben, waaronder maagdarmproblematiek. Hoog tijd voor meer inzicht in hoe stressmanagement kan bijdragen aan een betere maag- en darmgezondheid.

Stress activeert de hypothalamus-hypofyse-bijnier as (HPA). Dit zorgt ervoor dat er meer stresshormonen worden afgegeven, zoals het welbekende cortisol. Deze stresshormonen hebben direct effect op het maagdarmkanaal.

Een veelvoorkomende klacht bij stress is brandend maagzuur. Stress kan de productie van maagzuur verhogen, wat refluxklachten kan geven. Het maagzuur komt dan in de slokdarm terecht. De slokdarmwand is niet opgewassen tegen deze zure substantie en raakt geïrriteerd en beschadigd op de lange duur.  

Stress en maagdarmklachten

Ook weten we dat stress veel invloed heeft op ons microbioom, ofwel darmflora. Zowel de hoeveelheid darmbacteriën als de diversiteit neemt af onder invloed van stress. Ons microbioom is onder andere verantwoordelijk voor een soepele stoelgang en een goede vertering van ons voedsel. Wanneer ons microbioom in minder goede conditie verkeerd, kan het klachten geven zoals verstopping, diarree of een opgeblazen gevoel.

Stress en opgeblazen buik

Wanneer we stress hebben, zal ons lichaam zich voorbereiden op actie (fight or flight). Hierdoor zal er minder bloed en energie gaan naar onze maag en darmen. Dit zorgt voor een verminderde darmperistaltiek. Ons voedsel wordt op dat moment slecht verteerd, omdat vertering geen prioriteit heeft. Ook dit geeft klachten als verstopping, diarree of een opgeblazen gevoel.

Wanneer je normaalgesproken al last hebt van PDS (Prikkelbaar Darm Syndroom) of andere darmproblematiek, kan stress deze problemen verergeren.

Vaak zijn we geneigd om minder gezond te eten als we gestrest zijn. We hebben even geen tijd of energie om een gezonde maaltijd klaar te maken en ook hebben we meer trek in vette en suikerhoudende producten. Zo werken we maag- en darmklachten in de hand.

Juist in deze tijden is het extra belangrijk gezond te eten. Zorg voor voldoende vezels, zodat je darmflora goed kan functioneren.

Onderschat ook de kracht van beweging niet. Naast het feit dat een wandeling heel ontspannend werkt, zorgt het ook voor een betere doorbloeding en zullen je darmen beter hun werk kunnen doen.

Ook ontspanningsoefeningen kunnen darmklachten te verminderen. Zeker wanneer je buik altijd gespannen aanvoelt, kan het helpen deze spieren bewust aan te spannen en weer te ontspannen, zodat je de cirkel van continue spanning kunt doorbreken.

buikklachten en beweging

Door te letten op je leefstijl kun je meer grip krijgen op deze klachten. Maar vergeet ook vooral niet om de bron aan te pakken, namelijk de stress. Een leefstijlcoach kan je hierbij helpen.

Maak een afspraak bij Lifestyle Coaching Moving Forward.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.