Slapen en hormonen: Cortisol

Hormonen zijn heel bepalend als het gaat om een goede nachtrust, maar een goede nachtrust heeft ook invloed op onze hormonen. Melatonine kennen de meesten van ons wel, maar er zijn er nog 4 die een grote rol spelen als we het hebben over slaap, namelijk adenosine, cortisol, ghreline en leptine.

In dit artikel verdiepen we ons in de rol van cortisol. In deze weken zullen ook de andere hormonen de revue passeren. Wil je niks missen? Volg Lifestyle Coaching Moving Forward op LinkedIn, Facebook of Instagram.


slapen en hormonen

Cortisol

In het vorige artikel over slapen en hormonen hebben we het gehad over adenosine. Cortisol is een hormoon dat eigenlijk tegengesteld werkt aan adenosine. Samen vormen ze een natuurlijk evenwicht.

Cortisol is een stresshormoon dat ervoor zorgt dat je geconcentreerd en alert bent. Vroeg in de ochtend, tussen 4 en 6 uur, begint je lichaam met het aanmaken van cortisol. Ongeveer rond 7 à 8 uur, wanneer je wakker wordt, bereik je de piekwaarde. Het is dus eigenlijk het ontwaakhormoon. In de loop van de dag neemt de hoeveelheid cortisol weer af, zodat je ’s avonds weer ontspannen bent en lekker kunt slapen.

Helaas kennen we cortisol ook van minder fijne situaties. Cortisol stijgt namelijk ook als we fysieke of mentale stress hebben. Dat is gunstig voor als we goed moeten presteren, want dan zijn we dus geconcentreerd en alert. Maar je kunt je voorstellen dat het in slaap vallen dan wel wat langer op zich laat wachten.  Geen punt als dat een enkele keer gebeurt, maar langdurige stress kan wel zorgen voor een verstoord slaapritme. Weinig slaap kan op zichzelf ook weer stress geven. Een vicieuze cirkel ligt dan op de loer.

Het belang van een goede nachtrust mag dus niet onderschat worden. Wil je graag werken aan het verbeteren van je slaap en kun je hier wel wat hulp bij gebruiken? Maak een afspraak bij Lifestyle Coaching Moving Forward.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.