Gelukkig zijn is een uitdaging

Gelukkig zijn is een uitdaging. Met dank aan evolutie, zo zegt filosoof Michael Vlerick. Door te focussen op de negatieve aspecten, werden de overlevingskansen vergroot en zo zitten we nu mooi opgescheept met een minder positieve mindset. We noemen dat ook wel de negativity bias.

Ga maar na. Stel je voor, je was keeper bij een voetbalwedstrijd. Je was in topvorm! 9 ballen tegengehouden, maar helaas ook een knullige bal doorgelaten. Iedereen was lovend over je prestatie, echter er was ook iemand die toch even wilde benadrukken dat je die ene bal toch echt tegen had moeten houden. Welke woorden zijn je, een maand later, het meeste bijgebleven? Juist, de negatieve kritiek over die ene bal. Dat is niet heel bevorderlijk voor je geluksgevoel.

Negatief denken

Een ander nadeel van onze psychologie is het feit dat we erg snel wennen aan verbeterde omstandigheden. We kunnen sterk naar iets verlangen, zoals bijvoorbeeld een bepaalde functie op het werk of een mooie auto. Als je dan eindelijk die nieuwe functie hebt gekregen, ben je natuurlijk heel blij. Maar dat geluksgevoel neemt snel af. Maanden later is het geluksniveau weer normaal en verlangen we naar iets nieuws. Een handige overlevingstechniek, maar dat onverzadigbare gevoel maakt ons onder de streep niet erg gelukkig.

Onverzadigbaar verlangen

Gelukkig hebben we wel invloed op ons geluksniveau.

Allereerst kun je jezelf aanleren negatieve emoties niet te voeden. Denk bijvoorbeeld eens aan wat er gebeurt als je de trein mist voor een sollicitatiegesprek.  Waarschijnlijk komt er een stroom aan negatieve gedachten bij je op: ‘Waarom overkomt mij dit nu?!’ en ‘Het zit ook altijd tegen!’ Deze gedachten zullen je stressrespons versterken en zo kun je urenlang in dit rotgevoel blijven hangen. Onderzoek heeft echter aangetoond, dat wanneer je negatieve emotie niet voedt, ze niet langer duren dan 90 seconden. Als je korte metten maakt met die negatieve gedachtestroom, zul je je waarschijnlijk snel beter voelen en kun je bovendien veel beter handelen naar het daadwerkelijke probleem.

Mindfulness en meditatie kunnen je helpen je gedachten als het ware te observeren en ze vervolgens weer gewoon voorbij te laten gaan. Zo blijf je niet hangen in die negatieve stroom en je fysieke stressrespons zal verdwijnen.  

Een andere vaardigheid die we kunnen oefenen is tevredenheid. We hebben de neiging om altijd naar iets te verlangen en te denken dat we dat nodig hebben om echt gelukkig zijn. Maar als we datgene eenmaal hebben, zijn we er zo weer aan gewend en ebt het geluksgevoel weer weg. Het helpt om bewust aandacht te geven en stil te staan bij de dingen die je hebt en aan wat wel goed gaat in je leven. Studies laten zien dat het een enorme impact heeft op het geluksgevoel wanneer je hier een dagelijkse gewoonte van maakt. Je traint als het ware je brein om de positieve dingen te zien en zo ga je de negativity bias tegen.  

En last but not least: ook een gezonde leefstijl heeft veel invloed op hoe gelukkig je je voelt. Wanneer je intensief beweegt, komen er allerlei hormonen vrij die zorgen voor een geluksgevoel. Zo weten we ook dat goed slapen zorgt voor een positievere mindset. En uit vele studies blijkt hoe belangrijk sociaal contact is. Het hebben van hechte vriendschappen of een sterke band met familieleden zorgt ervoor dat mensen gelukkiger zijn. 

Gezonde leefstijl met kwalitatief sociaal contact

Wil je meer weten over de invloed van leefstijl op je welzijn? Lees dan ook eens het artikelDe pijlers van een gezonde leefstijl’.

Benieuwd naar wat Lifestyle Coaching Moving Forward voor jou kan betekenen? Maak snel een afspraak!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb